Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τι είναι η PHP και ποια τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα της.
Η PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που κυρίως χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη δυναμικών ιστοσελίδων και εφαρμογών ιστού. Είναι μια δημοφιλής επιλογή για προγραμματιστές επειδή είναι ανοιχτού κώδικα και χωρίς κόστος χρήσης. Η HTML μπορεί να ενσωματώσει την PHP, επιτρέποντας τη δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων που μπορούν να επικοινωνούν με βάσεις δεδομένων και να εκτελούν μια ποικιλία εργασιών.
Η δυνατότητα δημιουργίας δυναμικού περιεχομένου σελίδας είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της PHP. Αυτό σημαίνει ότι η είσοδος χρήστη ή άλλες μεταβλητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροποποίηση ιστοσελίδων. Η PHP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή και λήψη cookies, συλλογή μορφοποιημένων δεδομένων και ενημέρωση πληροφοριών βάσης δεδομένων.
Ακόμα, η PHP μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων επειδή είναι cross-platform. Λειτουργεί με μια ποικιλία διακομιστών Ιστού, όπως IIS και Apache.
Παράλληλα, η PHP έχει ενσωματωμένες δυνατότητες χειρισμού σφαλμάτων που καθιστούν απλό τον εντοπισμό σφαλμάτων κώδικα και τη διόρθωση λαθών. Ένα μήνυμα σφάλματος PHP που περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το σφάλμα, όπως η γραμμή κώδικα που το προκάλεσε, παράγεται κάθε φορά που παρουσιάζεται σφάλμα.
Τι σημαίνει PHP;
“PHP: Hypertext Preprocessor” είναι το ακρωνύμιο της PHP. Επειδή είναι μια γλώσσα δέσμης ενεργειών από την πλευρά του διακομιστή, ο κώδικας εκτελείται στον διακομιστή πριν το πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη λάβει την ιστοσελίδα. Ακόμα, η PHP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων με δυνατότητα επικοινωνίας με βάσεις δεδομένων και εκτέλεσης ορισμένων εργασιών.
Πότε δημιουργήθηκε η PHP;
Περαιτέρω, η PHP δημιουργήθηκε το 1994 από τον Rasmus Lerdorf και χρησιμοποιεί το Common Gateway Interface (CGI), το οποίο είναι ένα πρωτόκολλο εφαρμογής βασισμένο στο web. Σταδιακά, εξελίχθηκε σε μια πλήρη γλώσσα προγραμματισμού και έγινε ανοιχτού κώδικα, δίνοντας τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να τη χρησιμοποιούν και να συμβάλλουν ελεύθερα στην ανάπτυξή της.
Επιπλέον, οι PHP, C, Java και άλλες γλώσσες προγραμματισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Εκτός από το Linux, το Unix και τα Windows, υποστηρίζονται επίσης τα Apache και Nginx. Η MySQL και η PostgreSQL υποστηρίζονται και οι δύο από την PHP.
Πλεονεκτήματα PHP
Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ιστοτόπων για διάφορους λόγους, όπως:
1. Απλή και γρήγορη εκμάθηση
Αρχικά, μια από τις απλούστερες γλώσσες scripting είναι η PHP. Δεν χρειάζεται χειροκίνητη ή εκτενή μελέτη σε σύγκριση με άλλες γλώσσες Ιστού. Η σύνταξη στην PHP είναι σαφής και οργανωμένη. Ακόμη και οι συναρτήσεις εντολών είναι απλές στην κατανόηση, επειδή δηλώνουν ρητά στον προγραμματιστή ποια ενέργεια έχει γίνει. Ως αποτέλεσμα, η δημιουργία και η βελτιστοποίηση της εφαρμογής είναι πολύ απλή για τους προγραμματιστές.
2. Εξαιρετική Ευελιξία
Είτε ένα έργο βρίσκεται σε εξέλιξη είτε έχει ολοκληρωθεί, η PHP είναι απίστευτα ευέλικτη. Η ευελιξία μιας γλώσσας σεναρίου είναι απαραίτητη επειδή η λειτουργικότητα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή ενώ ένα έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα επιτρέπει την πραγματοποίηση αλλαγών ακόμα και μετά την έναρξη του έργου, κάτι που βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου.
3. Εύκολη Σύνδεση και Αφομοίωση
Με τη συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργικών συστημάτων, η PHP είναι συμβατή. Μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί με UNIX, Solaris και Linux, μεταξύ άλλων πλατφορμών. Λόγω της ευκολίας με την οποία μπορεί να ενσωματωθεί με άλλες υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως η Java, το υπάρχον λογισμικό δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί ξανά. Αυτό μειώνει το χρόνο και το κόστος.
4. Οικονομικά αποδοτική
Επιπρόσθετα, η PHP είναι εντελώς δωρεάν επειδή είναι μια γλώσσα ιστού ανοιχτού κώδικα. Επίσης, λειτουργεί καλά με μια ποικιλία βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των MySQL, Apache και PostgreSQL.
5. Αυξάνει τον έλεγχο
Η PHP δίνει στον προγραμματιστή μεγαλύτερη ευελιξία από άλλες γλώσσες προγραμματισμού και δεν επιβραδύνεται από μεγάλα, περίπλοκα σενάρια. Ο κώδικας χρειάζεται μόνο μερικές γραμμές. Επιπλέον, η PHP υποστηρίζει ετικέτες, επιτρέποντας στους σχεδιαστές ιστοσελίδων να προσθέτουν ή/και να συνδυάζουν ετικέτες HTML για να δημιουργήσουν εξαιρετικά δυναμικό περιεχόμενο.
Μειονεκτήματα PHP
Ωστόσο η PHP φαίνεται να έχει και κάποια μειονεκτήματα:
1) Λόγω της φύσης του ανοιχτού κώδικα και της ευκολίας με την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση στο αρχείο κειμένου ASCII, η php δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλής.
2) Δεν είναι κατάλληλη για πραγματικά μεγάλες εφαρμογές web που βασίζονται σε περιεχόμενο.
3) Λόγω της αδύναμης φύσης της, οι χρήστες ενδέχεται να λαμβάνουν ανακριβείς πληροφορίες.
4) Η PHP απαγορεύει την τροποποίηση ή την αλλαγή της βασικής συμπεριφοράς των διαδικτυακών εφαρμογών.
5) Η γενική συναίνεση μεταξύ των προγραμματιστών είναι ότι η PHP έχει αδύναμη ικανότητα χειρισμού σφαλμάτων. Τα εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για την αναζήτηση σφαλμάτων και προειδοποιήσεων, λείπουν από την PHP. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλες γλώσσες προγραμματισμού, η PHP προσφέρει λιγότερα εργαλεία εντοπισμού σφαλμάτων.
Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία
Εν κατακλείδι, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της, αυτή η γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιείται συχνά. Οι αρχάριοι θα πρέπει να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Η PHP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τόσο απλών σεναρίων όσο και περίπλοκων ιστοσελίδων και εφαρμογών.