Το WordPress είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τη δημιουργία ιστοσελίδων και ιστολογίων. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 4 ιστότοπους που βρίσκονται στο διαδίκτυο είναι χτισμένος στο WordPress. Το πόσο δημοφιλές και ασφαλές όμως είναι, θα το αναλύσουμε στο άρθρο παρακάτω.

Είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα που κατασκευάστηκε σε PHP (γλώσσα προγραμματισμού) το 2003. Με άλλα λόγια, είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει τη διαχείριση και την προσαρμογή ιστοσελίδων χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε κώδικα.

Ακόμα, είναι εντελώς δωρεάν για χρήση και τροποποίηση. Χιλιάδες προγραμματιστές και σχεδιαστές ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο εργάζονται στο WordPress, δημιουργώντας όμορφα και λειτουργικά πρότυπα και θέματα για όλα τα είδη ιστοσελίδων.

Χρήσεις WordPress

Με το WordPress μπορείτε να φτιάξετε:

1)Προσωπική ιστοσελίδα

2)Εταιρική ιστοσελίδα

3)Ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop)

4)Blog

5)Ιστοσελίδα με δυνατότητα online κρατήσεων (τουριστικά γραφεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λπ.)

6)Ιατρική ιστοσελίδα

7)Marketplace

Πλεονεκτήματα WordPress

Κάποια από τα πλεονεκτήματα του Wordpres είναι:

1)Είναι ένα CMS ανοιχτού κώδικα, δηλαδή δωρεάν.

2)Παρέχει ευελιξία και ελευθερία για την κατασκευή οποιουδήποτε τύπου ιστότοπου (διαδικτυακό κατάστημα, blog, ιστότοπος ειδήσεων κ.λπ.)

3)Δεν απαιτούνται τεχνικές δεξιότητες ή γνώσεις κωδικοποίησης. Ο επεξεργαστής μπλοκ WordPress καθιστά εξαιρετικά εύκολη τη δημιουργία εκπληκτικών σελίδων.

4)Προσφέρει μεγάλη ευελιξία, γεγονός που το καθιστά ιδανική πλατφόρμα CMS για αρχάριους και προγραμματιστές.

5)Υπάρχουν χιλιάδες θέματα και πρόσθετα WordPress διαθέσιμα, τόσο επί πληρωμή όσο και δωρεάν. Αυτά επιτρέπουν την προσθήκη όλων των χρήσιμων πρόσθετων στοιχείων στον ιστότοπο, όπως φόρμες επικοινωνίας, γκαλερί φωτογραφιών κ.λ.π.

6)Το WordPress είναι καλά σχεδιασμένο για βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Είναι εύκολο να δημιουργήσετε διευθύνσεις URL, κατηγορίες και ετικέτες φιλικές προς το SEO για αναρτήσεις ιστότοπου. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά πρόσθετα SEO για τη διευκόλυνσή σας.

Μειονεκτήματα WordPress

Παρόλο που το WordPress είναι το πιο δημοφιλές CMS, έχει όμως και τα μειονεκτήματά του:

1)Μετά την εγκατάσταση, πρέπει να ρυθμίσετε το domain name και το hosting.

2)Δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας πριν από κάθε αλλαγή.

3)Δεν είναι όλα τα θέματα και τα πρόσθετα του WordPress αξιόπιστα ή υψηλής ποιότητας.

4)Καμία προσωπική υποστήριξη πελατών, βασιζόμενη κυρίως σε φόρουμ, σεμινάρια και τεκμηρίωση.

Ποσοστά Χρήσης WordPress

Όπως αναφέραμε παραπάνω στο άρθρο, το WordPress αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα CMS (Content Management System=Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου).

Η εμβέλεια του WordPress ως CMS διευρύνεται συνεχώς: σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη σελίδα μεταφράσεων του WordPress, υπάρχουν αποκλειστικές εκδόσεις σε 205 τοπικές ρυθμίσεις. Επί του παρόντος, 38 από αυτές τις ρυθμίσεις είναι 100% μεταφρασμένες και 31 είναι μεταφρασμένες σε ποσοστό άνω του 95%. Περίπου 71 τοπικοί χώροι έχουν ποσοστό μετάφρασης μικρότερο από 50%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη του WordPress απαιτεί μεγάλο αριθμό μεταφραστών.

Ακόμα, οι ιστότοποι του WordPress προσελκύουν σήμερα περίπου 409 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα και 20 δισεκατομμύρια προβολές σελίδων κάθε μήνα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον πρώην επικεφαλής της ομάδας webspam της Google, Matt Cutts, οι ιστότοποι που έχουν δημιουργηθεί με WordPress είναι πιθανό να κατατάσσονται υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό συμβαίνει επειδή το CMS είναι ήδη κατασκευασμένο για να χειρίζεται το 80-90% των προβλημάτων ανίχνευσης της Google. Επομένως, το WordPress είναι μια από τις πιο φιλικές προς το SEO λύσεις για κατασκευαστές ιστότοπων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

Επιπλέον, το WordPress είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις CMS μεταξύ των ιστότοπων με τα υψηλότερα επίπεδα επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος πελατών. Περίπου 291.329 από τους κορυφαίους ιστότοπους του ενός εκατομμυρίου παγκοσμίως χρησιμοποιούν το WordPress.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν σήμερα το WordPress περιλαμβάνουν σημαντικούς ηγέτες της αγοράς, όπως οι Bitly, Bloomberg.com, Booking.com, Cambridge.org και Coursera.

Παράλληλα, σύμφωνα με την W3techs, το WordPress αντιπροσωπεύει σήμερα το 64,3% της αγοράς CMS. Σύμφωνα με την W3techs, το δεύτερο πιο δημοφιλές CMS, το Shopify, δεν απέχει πολύ από το WordPress, με μερίδιο αγοράς 6,2%. Το Shopify ακολουθείται από το Wix με 3,4% και το Squarespace με 3%.

WordPress και Ασφάλεια

Υπάρχουν σήμερα περίπου 90.000 επιθέσεις εναντίον ιστότοπων WordPress στο διαδίκτυο κάθε λεπτό. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες είναι η ασφάλεια των plugin, με το 50% των εισόδων hacking να προέρχονται από plugin.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να κατεβάζετε μόνο plugins από αξιόπιστες τοποθεσίες και να διασφαλίζετε ότι οι εφαρμογές σας είναι ενημερωμένες. Εκτός από τα plugin, υπάρχουν επιθέσεις ωμής βίας (16,1%), θέματα πυρήνα και ενημερώσεων (λιγότερο από 10%).

Τέλος, περίπου το 52% των αναφερθέντων ζητημάτων ασφαλείας στο WordPress σχετίζονται με plugin. Τα βασικά ζητήματα του WordPress αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% όλων των ζητημάτων ασφαλείας, ενώ τα ζητήματα του WordPress αντιπροσωπεύουν μόνο το 11% όλων των ζητημάτων επίθεσης.

Συγκεκριμένα, το WPScan διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το 39% των ευπαθειών του WordPress σχετίζονται με θέματα cross-scripting και περίπου το 44% των προβλημάτων hacking είναι αποτέλεσμα παλαιότερων ιστότοπων WordPress..

Συνοψίζοντας τα Κύρια Σημεία

Εν κατακλείδι, ξεκινώντας το 2003, το WordPress απολαμβάνει σχεδόν δύο δεκαετίες επιτυχίας στο χώρο των CMS. Παρόλο που το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τότε που δημιουργήθηκε το WordPress, η βασική λειτουργικότητα και ευελιξία του έχει παραμείνει σταθερή μέχρι σήμερα.