Το PHP είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε αρχικά για τη δημιουργία διαδυκτιακών (web) εφαρμογών. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γενικότερο προγραμματισμό. Το όνομα “PHP” αναφέρεται στο αρχικό “PHP: Hypertext Preprocessor.” Είναι μια server-side γλώσσα, δηλαδή ο κώδικας εκτελείται στον διακομιστή (server) και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον client (π.χ. έναν browser) για να προβληθούν στον χρήστη. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα της PHP 8 σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις και με την PHP 7.

Πλεονεκτήματα PHP 8: 

Tο PHP 8 είναι η τελευταία έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού PHP και κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου 2020. Συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις, το PHP 8 προσφέρει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις που μπορούν να κάνουν την ανάπτυξη των εφαρμογών PHP πιο εύκολη και αποδοτική. Παρακάτω περιγράφονται ορισμένες από τις βασικές διαφορές μεταξύ του PHP 8 και του PHP 7 και τις προηγούμενες εκδόσεις:

1)Ταχύτητα:

Το PHP 8 είναι γενικά πιο γρήγορο από τις προηγούμενες εκδόσεις, χάρη στον νέο JIT (Just-In-Time) μεταγλωττιστή του, που βελτιστοποιεί τον κώδικα κατά την εκτέλεση.

2)Νέα χαρακτηριστικά:

Το PHP 8 περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως τα Union Types, το Match expression, τα Named Arguments, κ.ά. Αυτά τα νέα χαρακτηριστικά κάνουν τον κώδικα πιο αναγνώσιμο και διαχειρίσιμο. Πιο συγκεκριμένα, τα union types παρέχουν ευελιξία στην πληκτρολόγηση μεταβλητών. Επίσης αξιοποιούν την υπόδειξη τύπου για να βελτιώσουν την αναγνωσιμότητα και τη συντηρησιμότητα του κώδικα.

Το match expression έχει ισχυρή ομοιότητα με τις εντολές αλλαγής, αλλά είναι συχνά μια πιο κατάλληλη επιλογή. Τα named arguments παρέχουν έναν τρόπο στους προγραμματιστές να εκχωρούν ετικέτες σε κάθε μεταβλητή που μεταβιβάζουν σε μια συνάρτηση ή μια μέθοδο, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας προσωρινών μεταβλητών. Χρησιμοποιώντας επώνυμα ορίσματα, οι προγραμματιστές μπορούν να παρέχουν περιεχόμενο και νόημα σε κάθε όρισμα που μεταβιβάζεται. Έτσι ο κώδικας είναι πιο ευανάγνωστος και αυτονόητος.

3)JIT Compiler:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το PHP 8 περιλαμβάνει έναν JIT Compiler (Just-In-Time Compiler) που βελτιώνει την απόδοση του κώδικα. Ο JIT Compiler μετατρέπει τον ενδιάμεσο κώδικα (bytecode) σε μηχανολογικό κώδικα κατά την εκτέλεση, βελτιστοποιώντας έτσι τον χρόνο εκτέλεσης.

4)Βελτιωμένη τύπωση:

Το PHP 8 προσφέρει βελτιωμένη αναγνώριση και υποστήριξη τύπων, που βελτιώνει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του κώδικα.

5)Αναβαθμισμένο error handling:

Το PHP 8 προσφέρει βελτιωμένη διαχείριση λαθών και νέες εξαιρέσεις (exceptions), που κάνουν την αντιμετώπιση σφαλμάτων πιο αποτελεσματική.

Συνοψίζοντας τα Κύρια Σημεία

Εν κατακλείδι, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μετάβαση από το PHP 7 στο PHP 8 μπορεί να απαιτεί ορισμένες τροποποιήσεις στον υπάρχοντα κώδικα, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν αλλάξει ή να μην υποστηρίζονται πλέον. Πριν αναβαθμίσετε σε PHP 8, είναι σημαντικό να διαβάσετε το εγχειρίδιο αναβάθμισης του PHP και να ελέγξετε τις συμβατότητες με τον υπάρχοντα κώδικα της εφαρμογής σας.