Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στη χρήση δεδομένων από υπολογιστές για την εκτέλεση εργασιών και την απόκτηση γνώσεων, επιτρέποντάς τους να εκτελούν εντολές ανεξάρτητα χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Με απλά λόγια, περιλαμβάνει τη χρήση μηχανών για την προσομοίωση ανθρώπινων ενεργειών και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

Η μηχανική μάθηση (machine learning) και η βαθιά μάθηση (deep learning) συγκαταλέγονται στην ποικιλία τεχνικών εκμάθησης που αποτελούν την τεχνητή νοημοσύνη. Τα μοντέλα AI λαμβάνουν δεδομένα ως δεδομένα και υποβάλλονται σε εκπαίδευση για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις.

Πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει σημαντικούς μετασχηματισμούς σε πολλές βιομηχανίες με τις θετικές της πτυχές.

1)Λιγότερα λάθη

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λαθών που κάνουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι συχνά κάνουν λάθη, αλλά οι υπολογιστές (αν έχουν προγραμματιστεί σωστά) μπορούν να τα αποφύγουν. Όταν ένα σύστημα AI χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να λαμβάνει αποφάσεις με βάση δεδομένα, γίνεται πιο ακριβές και κάνει λιγότερα λάθη.

2)Βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λήψης αποφάσεων

Η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση χρόνου και πόρων εκτιμάται ιδιαίτερα από τις εταιρείες και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το προσφέρει αποτελεσματικά. Χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες για να βοηθήσει τις μηχανές να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να ενεργούν πιο γρήγορα. Έτσι, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς μας δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουμε σημαντικές προόδους γρήγορα.

3)Κατάλληλο για μονότονα και επικίνδυνα επαγγέλματα

Συχνά ακούμε ανθρώπους να λένε ότι βαριούνται ή δεν βλέπουν καμία πρόοδο στη δουλειά τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή μια δουλειά είναι επαναλαμβανόμενη. Έτσι, ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και την περιέργεια. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να μειώσουμε γρήγορα τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας αναθέτοντας επικίνδυνες εργασίες σε ρομπότ αντί για ανθρώπους.

τεχνητή νοημοσύνη

Μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

1)Αντικατάσταση εργασιακού περιβάλλοντος:

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι οι μηχανές θα κυριαρχήσουν και θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να μεταμορφώσει την αγορά εργασίας απαλλάσσοντας ορισμένα παλαιότερα και πρακτικά επαγγέλματα, τα οποία θα αντικατασταθούν γρήγορα.

2)Κόστος επένδυσης:

Είναι γνωστό ότι τα συστήματα AI μπορεί να είναι ακριβά. Η πρώτη εγκατάσταση από μόνη της κοστίζει πολλά χρήματα, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν όλες οι εταιρείες. Τα σχετικά έξοδα σχετίζονται με την απόκτηση του απαιτούμενου λογισμικού και υλικού, καθώς και με την παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό.

3)Έλλειψη συναισθημάτων:

Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένη είναι η τεχνολογία, οι μηχανές δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τη σημασία των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ένα παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι τα chatbots. Παρά το γεγονός ότι είναι σε θέση να παρέχουν γρήγορες και αυτοματοποιημένες απαντήσεις, η αποτελεσματική μίμηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για αυτά.

3 Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης

Voice Assistants

Τα voice assistants είναι ψηφιακά προγράμματα που μπορούν να εκτελέσουν διάφορες εργασίες. Επίσης, παρέχουν πληροφορίες ανταποκρινόμενοι σε φωνητικές εντολές. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν και να παρέχουν απαντήσεις με βάση την προφορική γλώσσα. Χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία και έξυπνο προγραμματισμό υπολογιστών για να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και να απαντούν σε ερωτήσεις στους ανθρώπους.

Αυτόνομα Αυτοκίνητα

Διάφοροι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Volvo, η Toyota, η Audi και η Tesla, ενσωματώνουν τεχνικές μηχανικής μάθησης. Αυτές επιτρέπουν στους υπολογιστές να μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη. Μέχρι το 2030, προβλέπεται ότι περίπου 6 στα 10 αυτοκίνητα θα είναι αυτόνομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Περίπου 3 στα 10 αυτοκίνητα θα είναι αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα που ανήκουν σε εταιρείες μεταφορών. Το υπόλοιπο 10% θα είναι τα κανονικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε αυτήν τη στιγμή.

Chatbots

Τα chatbots είναι εφαρμογές λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για να κατανοούν και να απαντούν σε μηνύματα που ανταλλάσσονται από άτομα. Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να μάθουν πώς να επικοινωνούν με τους χρήστες.

Με απλούστερους όρους, είναι σαν μια “ζωντανή συνομιλία”. Εκεί ένας χρήστης συνομιλεί με ένα μηχάνημα αντί για έναν άλλο χρήστη.

Μετατροπή Ηχητικού Μηνύματος σε Κείμενο

Αντί να χρησιμοποιείται γραφή ή πληκτρολόγηση, η φωνητική αναγνώριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρθρωση και τη λήψη σημειώσεων ή εγγράφων.

Η αυτόματη μετατροπή φωνής σε κείμενο είναι χρήσιμη εάν θέλετε να έχετε ένα γραπτό αντίγραφο μιας συνομιλίας, μιας συνέντευξης, μιας συνάντησης ή οποιασδήποτε σημαντικής επικοινωνίας μέσω ομιλίας. Και οι δύο αυτές λειτουργίες μπορούν πλέον να βρεθούν σε πολλά διαφορετικά προγράμματα λογισμικού.

Συνοψίζοντας

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη επειδή το κύριο πλεονέκτημά της, η «ικανότητα να σκέφτεσαι σαν άνθρωπος», θα μπορούσε επίσης να είναι μια αδυναμία. Ωστόσο όμως υπάρχουν και άλλες χρήσεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα.

Σε αυτό το άρθρο, μάθαμε ότι αν καταλάβουμε τι είναι πραγματικά η τεχνητή νοημοσύνη και πώς μπορεί να μας ωφελήσει όταν χρησιμοποιείται σωστά, αξίζει να αλλάξουμε την άποψή μας.