Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η διαδικασία έκδοσης, αποστολής και λήψης τιμολογίων μέσω ηλεκτρονικού τρόπου, αντί για την παραδοσιακή χαρτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια δημιουργούνται και διαχειρίζονται ηλεκτρονικά, μετατρέποντας τη διαδικασία σε ψηφιακή μορφή.

Επιπλέον, ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να χρησιμοποιείται ανάμεσα σε εταιρείες και πελάτες ή ακόμη και μεταξύ διαφόρων εταιρειών για τις συναλλαγές τους. Οι τιμολογιακές πληροφορίες περιλαμβάνουν συνήθως λεπτομέρειες σχετικά με τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που παρέχονται, τις ποσότητες, τις τιμές, τους φόρους, τους όρους πληρωμής και άλλα στοιχεία σχετικά με τη συναλλαγή.

Παράλληλα, οι κύριοι λόγοι μετάβασης στην ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η βελτίωση της ευκολίας, της ασφάλειας, της ακρίβειας και της ταχύτητας των διαδικασιών. Επιπλέον, η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των χαρτικών αποβλήτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση και myDATA

Το myDATA είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής αναφοράς των συναλλαγών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2021. Σκοπός του είναι η αυτοματοποίηση της διαβίβασης και καταχώρισης δεδομένων των φορολογικών συναλλαγών. Αυτές πραγματοποιούνται ανάμεσα σε επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας τις συναλλαγές πώλησης, αγοράς, και εκτέλεσης εργασιών.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση συνδέεται άμεσα με το σύστημα myDATA. Οι επιχειρήσεις που υλοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση πρέπει να αποστέλλουν τα τιμολόγια τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω του συστήματος myDATA. Η μεταφορά των δεδομένων γίνεται ηλεκτρονικά, με  συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρωτόκολλα, για την ακεραιότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.

Ακόμα, το σύστημα myDATA στηρίζεται στην αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων (AED). Επιτρέπει έτσι στις φορολογικές αρχές να λαμβάνουν πληροφορίες για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ εταιρειών, προκειμένου να ελέγχουν τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Η εισαγωγή του συστήματος myDATA στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την μετάβαση σε πιο ψηφιοποιημένες και αυτοματοποιημένες φορολογικές διαδικασίες.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021, επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ και επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 100.000 ευρώ υποχρεούνται να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά εσόδων τους.

Επίσης, από την 1η Νοεμβρίου 2021 όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του τζίρου τους, υποχρεούνται να αποστέλλουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους ηλεκτρονικά. Από τον Νοέμβριο 2021, όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με την εφορία.

Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν ως στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών. Σκοπός η απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και την αποτροπή φορολογικών παρατυπιών.

eDATA

Η εξάλειψη των χειρόγραφων τιμολογίων και η μετάβαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση σημαίνει λιγότερη χειρωνακτική εργασία. Ακόμα, λιγότερος χρόνος δαπανάται στις διαδικασίες εκδόσεως, καταχώρισης και αποστολής των τιμολογίων. Παράλληλα αυξάνεται η ακρίβεια και η ασφάλεια των διαδικασιών.

Μια από τις έτοιμες λύσεις λογισμικού της CustomLAB είναι το eDATA. Επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων με τις φορολογικές αρχές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και την πιθανότητα ανθρώπινων λαθών. Επιπλέον, προσφέρει την ευελιξία να δουλεύετε από οπουδήποτε, καθώς η εφαρμογή προσαρμόζεται σε κάθε συσκευή και σε κάθε οθόνη.

Με τον χρόνο που εξοικονομείται από τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στις πρωτοβουλίες τους. Ακόμα, μπορούν να αναπτύξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, και να παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες τους. Επιπλέον, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η αυτόματη αναφορά των στοιχείων στο myDATA συμβάλλουν στην αποφυγή πιθανών παρατυπιών και παραβιάσεων στον φορολογικό τομέα.

Συνοψίζοντας

Συνοψίζοντας, η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι μια σύγχρονη πρακτική που συμβάλλει στην αυτοματοποίηση και την απλούστευση των διαδικασιών. Εξοικονομεί χρόνο και πόρους και παρέχει περιβαλλοντικά οφέλη.

Μπορείτε να δοκιμάσετε σήμερα τις δυνατότητες του προγράμματος eDATA. Συμπληρώστε εδώ το email σας και θα σας αποσταλεί ένα demo με κωδικούς και σύνδεσμο για να περιηγηθείτε στην εφαρμογή.